• 18 FEBRUARI 2019 •

Filmpjes
"Met kwaadwillige honden kun je geen hazen vangen."
Dat zei mijn onvolprezen moeder vaak. En ik moet soms daaraan denken wanneer iemand zegt niet in te zien wat je nou aan Feldenkrais-lessen kunt hebben. Meestal zonder het te hebben ervaren. Of na één keertje.
Zo jammer.
Het is waar helaas. Soms duurt het even voor de ervaring zich manifesteert. Dàn is het klimaat om te leren, want dat is wat die lessen beogen, ontstaan. En een open instelling zonder aannames en vooruit-oordelen. Verschillen gewaarworden, kost soms wat tijd.

Feestje
Iedere les is een feestje. Nog steeds. Ook al word je soms geconfronteerd met wat je allemaal niet over jezelf wist. Wat je niet handig deed wellicht. Met wat ongemakken voor je betekenen. Maar ook dat het soms een heel klein inzicht is, dat een grote verandering in je welzijn mogelijk maakt.
Kijk, Moshe’s quote; doe minder, ervaar méér, heeft het over een gewaarwording die je eerst jezelf moet toestaan, moet léren waarnemen. Kunt léren vormgeven.
En dat lukt iedereen die eventjes vaker op die mat blijft liggen, op de stoel blijft zitten hier.

Belangstelling?
Voor wie die ervaring een kans wil geven: zes lesmomenten in de week. Twee keer een thema-cursus; vier keer reguliere lessen. Kijk maar bij lessenoverzicht.

Waar we ons mee bezighielden die eerste weken van 2019?
Nou, met de mens als een samenwerkend systeem. Met hoe je nooit het ene deel van jezelf van het andere kunt afscheiden. Met dat er relaties en verbindingen zijn, die maken dat je als een harmonieus mens in je leven staat, zit, ligt.
Wonderlijk genoeg zien we kans, terwijl we dat best beseffen, onszelf te blokkeren. Ons systeem, dat het eigenlijk zelf het beste weet — van oudsher goed geprogrammeerd — min of meer uit te schakelen en voorbij te gaan aan wat onze beste keus zou zijn. We hebben haast, zitten in de stress, doen-maar-wat. Leven in een constant aan onszelf voorbijlopen.
En dan gaat dat lijf protesteren en oplossingen zoeken voor beweging- en andere problemen, zolang het nog gaat.
Tja…

Hulp?
Hulp voor wie daarin geïnteresseerd is.
De cursisten die de docenten via de Nederlandse Feldenkrais Vereniging (dan weet je een mondiaal gecertificeerde collega te vinden) opzoeken, beginnen de verschillen te ervaren. Door hun veranderende bewegingen. Of door zich prettiger in hun velletje te voelen; meer mèns.

Bekijk deze prachtige filmpjes.
Dan kun je de relaties zien, die je tijdens de lessen probeert uit te vinden. En hoe je de wijsheid van je eigen lichaam kunt leren thuisbrengen.
Vandaar dat het hier iedere keer op mijn zoldertje een fééstje wordt...