• 29 DECEMBER 2019 •

Laatste les
De laatste les van dit mooie jaar is net achter onze ruggen. Met een koordje, een zacht touwtje, ergens op een speciaal plekje aan je wervelkolom vastgemaakt en dat koordje begeleidde dat plaatsje wat achteruit, zonder dat ik dat kon zien gebeuren. Raar hè? Ongewoon Feldenkrais-experiment.
Laag in je onderste rug-bekken-segment kon je ook een touwtje situeren. En dat touwtje een beetje onder spanning denken, zodat je misschien in je lichaam het volume binnenin jou heel subtiel voelde veranderen.  Of de ontdekking dat je misschien handiger die trekkracht van een touwtje aan de vóórkant van je borstbeen of laag in je onderbuik, vóóruit in de ruimte een plek kon geven.
Letterlijk. Zonder dat ik dat kon waarnemen een bewegingsimpuls visualiseren en nieuwsgierig zijn naar wat er gebeurde. De ene kant op. Of juist de àndere kant op. Dat kan ook. Met behulp van alleen maar een imaginair touwtje. En je gedachten-kracht. Die minstens zo subtiel kan worden als de minieme hoeveelheid daadkracht nodig voor het begin van een èchte beweging. Waarover Feldenkrais zo vaak spreekt en die zo inspirerend interessant voor je blijkt te zijn...
Of met even imaginaire vingers zo’n plaatsje virtueel aanraken en het naar de ene kant of juist in de andere richting uitnodigen te bewegen.
Iets uitvinden zelfs zònder dat je bewoog. Alleen maar via je gedachten.

’t Was een mooie afsluiting van dit jaar hè? Intrigerend besef van wat je zonder ook maar iets te doen, alleen maar door je de situatie voor te stellen dus, laat ontstaan.
Verandert die zachte magie van deze methode jou?
Je hebt het resultaat van dit experiment aan den lijve ervaren.
Hoe waardevol is dat?
Hoe simpel is het die mogelijkheid in te zetten op momenten dat je nòg meer terugmoet in daadkracht. Door een ongeluk, door emoties die je doen verstarren. Door wat er in je leven buiten de veiligheid van dit wonderzoldertje ook nog aan de orde is. We kennen het allemaal uit ons eigen bestaan. Want ja, als je blij bent, gaat alles gemakkelijker dan onder stress.
Nou, daar kun je de rest van het jaar nog mee vooruit, toch? Tot in 2020...
Laat het zachte licht van compassie en inzicht schijnen.
Laat je wijsheid groeien... waar mogelijk.

Maak er mooie dagen van.
Voor jezelf en voor anderen...