Hoofdbrekens en kopzorg
Wat een leuk thema is dit toch..!
Iedere les heeft zoveel verrassende aspecten en de impact blijkt groot te zijn. Het lijkt wel alsof jullie houding verandert. Alsof je hoofd op een andere manier bovenop je romp staat. Alsof het door je body wordt ondersteund in plaats van dat het aan je wervelkolom hàngt..

Gisteren vroegen we ons af hoe je toch je nek wat zachter kon maken. Hoe je de spieren daar in die regio (die je kennelijk gebruikt om een grotere stabiliteit van je hoofd te bewerkstelligen — want dàt zeggen jullie er dan over), kunt leren ontspannen.
En ik wil je op deze plek niet onthouden wat iemand tijdens een individuele les daarover zei: Ik doe dat met mijn kaken...
Wat een waarneming! Wat een vondst.  Een super-aanwijzing. Het werkt echt!

Ga maar eens rustig op je zitbotjes zitten. Of op je billen. En vergelijk je gewicht boven de ene kant en de andere... En breng je aandacht naar je bekkengebied dat binnen de begrenzing van die botten-structuur een heleboel in zich bergt... Waar gewicht is. En wellicht ook je adem resoneert...
En vergelijk dat met het volume van je hoofd. Waar ook een en ander 'belangrijks' een plek heeft. Ook je hoofd heeft gewicht. Je adem komt erdoorheen naar binnen en gaat er ook weer door naar buiten. Vanzelf.
Tussen je hoofd en je bekken zit een verbinding. Gelukkig maar. Want anders zat je schedel wellicht vlak boven je navel... En gelukkig is die verbinding beweeglijk... Of minder beweeglijk, dat kan ook...

Wat gebeurt er nu als je lekker zit met dat hoofd bovenop je romp en je ziet kans te bedènken dat je kaken misschien wel wat losser zouden kunnen worden? Zakt je mond een beetje open? Of klem je die lippen op mekaar?
Is er in de buurt van je oren een plekje te vinden waar het scharnierpunt zit van je onderkaak?
Kan daar een beetje kruipolie tussen? En reageert je hele wervelkolom daarop?
Verander je van lengte?

Ja, het was zo'n mooie ontdekkingsreis gisteren. En soms kon je er zelfs wat emotioneel van worden. Een nek die spanning loslaat is niet niks..

Tijdens de Kunstroute die ieder jaar in Bergen NH wordt gehouden, vond ik een bijzonder 'kunstwerk'. Een hoofd vol spijkers. Het was al oud en stond in de open lucht in de tuin. Sommige delen waren er afgevallen. Prachtig hoe de tijd aan niemand voorbijgaat.
Deze figuur moet echt 'hoofdbrekens' hebben gehad. Of chronisch migraine.
Laten we iets doen vóór we echt 'kopzorg' in ons lijf vertaald zien in ongemakken.

Wees welkom; ik heb nog mooie lessen genoeg.




• 25 oktober 2013 •
Proefles op vrijdagavond, 1 november, 20.00 uur
Er zijn nú nog twee plaatsen... Meld je wel aan en wees welkom.
De prijs bedraagt €9,--



• 5 oktober 2013 •
Animo voor een proefles op vrijdagavond?
Er is vraag naar. Heb je daarin interesse, laat het dan ten spoedigste weten: iRene@Feldenkraischrisis.nl  Dan vinden we een datum daarvoor. Zowel voor ruiters als voor 'gewone mensen'. Beiden leren dàt wat hen uitkomt.
Maar het is altijd een verrassende ervaring, zo'n les.
Die kost je €9.



 • 23 september 2013 •
Hoofdbrekens en kopzorg
Het blijkt een thema te zijn dat aanspreekt. Mogelijk dat het door de plaatjes komt op de site of die leuke paashaas op de affiche in juni al; de reguliere lessen zijn in volledige bezetting al een paar maal aan de gang met dit thema. En het is verrassend dat de wijsheid van je hoofd zich uit blijkt te strekken tot de rest van je lichaam. Dat wat er verderop in dat lijf gebeurt niet losstaat van hoe je vanuit kopzorg of met hoofdbrekens die verbinding ondersteunt. Hoe liggen die relaties? Wat ben je je eigenlijk van jezelf bewust daarin?
Of heb je nu al weer pijnlijk in de gaten dat het werken vanuit een stress-gevoel heel andere gevolgen heeft, dan wanneer je zacht en liefdevol een beweging uitvoert. Als je klein en met interesse en nieuwsgierigheid eens dat hoofd de eer geeft die het toekomt... Da's heel iets anders dan wanneer je het voor je karretje spant.

Wil je er meer van weten en wekt de naam Feldenkrais je nieuwsgierigheid op, bekijk de rest van de site. Of ga naar die van de Nederlandse Feldenkrais Vereniging: www. feldenkrais.nl
Of meld je hier; er kan veel alsnog georganiseerd worden.

De Snuffel-serie
Blijkt in een behoefte te voorzien.
Er is nog een enkel plekje en nieuwe gegadigden hebben al een optie op een lesmoment. Want natuurlijk mag je eerst een keer proefdraaien op de eerste donderdagmorgen of donderdagmiddag, vóór je je vastlegt.
Daarvoor zijn ook die proeflessen op vrijdagmorgen: 27/9 en 4/10 nog.
Een gemiste les inhalen hoort er natuurlijk ook bij.

Prettiger Paardrijden
De maandagavond Vervolg-groep ontdekt steeds meer hoe een verbeterde lichaamshouding leidt tot een diepere en stabielere zit. Zonder de beweeglijkheid die nodig is in je heupgewrichten te blokkeren, je adem geweld aan te doen en je ogen te belasten met waar ze niet voor nodig zijn. En met je hoofd op de juiste plek op je romp.

Wie wil, zoekt een mogelijkheid.
Wie niet wil, zoekt een reden.

                    Russisch gezegde

De Starters-cursus op vrijdagmorgen zoekt nog naar meer deelnemers. Kun je dat? Zoek contact. Wil je liever op vrijdagavond? Dat is ook een mogelijkheid.
Als we iets willen, zal er een consensus moeten komen; een moment dat er vier deelnemers zijn.
Praat het voort, kom voor een kennismaking en ontdek hoeveel Feldenkrais voor jou en je paardje kan betekenen.
Besef dat deze lessen wel duurder zijn, maar langer duren dan de reguliere lessen. En dat je specifieke info krijgt en een opbouw die op de relatie jij en je paard is gebaseerd. Dat het geld dat je besteedt, zich uitbetaalt in prettiger rijden en meer plezier. En minder stress in hoofd, rug, handen en meer.
Wil je meer weten? Praat met dames die hier al kind aan huis zijn. Dat ze steeds terugkomen, is voor mij het leukste bewijs dat dit werk wèrkt, terwijl je niet màg werken.



• 23 september 2013 •
2 plekjes vrij
Maandagmiddag reguliere les van 15.15 – 16.15 uur,  heeft (tijdelijk) twee plekjes vrij.

Soms gebeuren er dingen die je liever niet had en is medische zorg nodig.
Dan kun je opeens even niet deelnemen aan de lessen. Een tegenvaller voor jou. Zelfs al heb je een idee hoe lang je afwezigheid ongeveer zal gaan duren.

Voor een ander kan dit een kans zijn een poosje mee te doen op maandagmiddag. Is het wat voor je? Meld me dat dan en wees welkom.




• 15 september 2013 •
Proefles: voor wie er laatst niet meer bij kon...:
vrijdagmorgen 20 september, 10.00-11.00
vrijdagmorgen 27 september, 10.00-11.00
vrijdagmorgen 4 oktober, 10.00-11.00
Prijs €9

Voor wie nieuw is hier:
Meld je aan; de ruimte is niet zo groot.
Voor wie het al kent en gewoon alleen weer eens een keertje een lesje mee wil doen; wees welkom.
Maar... vol=vol.
Snuffel-serie
op donderdagmorgen. Tijd: 10.00-11.00 uur.
op donderdagmiddag. Tijd: 13.00-14.00 uur.
• als je een idee wilt krijgen wat Feldenkrais voor een methodiek is en wat het met je doet,
• als je zo af en toe je wilt herinneren hoe prettig je het ooit vond...
• als je niet iedere week kunt of wilt komen...
• als je je op deze manier vrijer voelt deel te nemen aan iets dat je zo wél aankunt of kunt overzien...
Er was vraag naar lessen op donderdag. Dat is helaas niet op àlle donderdagen mogelijk. Maar een aantal lessen zouden wel te realiseren zijn. Ik kan er een aantal aanbieden op de volgende data:
26 september, 3 oktober, 17 oktober, 24 oktober, 31 oktober, 14 november, 21 november, 28 november.

In december geen 'Snuffel'-lessen!
Daarna zien we wel verder...

Meedoen?
Wil je meedoen aan die 'Snuffel-serie', schrijf je dan ervoor in.
Bel of mail me; er zijn vijf plekken te vergeven.
Ook zo'n les kost €9




• 7 september 2013 •
Proefles:
vrijdagmorgen 13 september, 10.00 u.
Prijs: €9,--
Duur: 60 minuten
++ nog twee plaatsen vrij.



• 1 september 2013 •
Ruiters en paarden
Wat wordt er veel paardgereden in dit landje. Zo veel maneges in het landschap en zo veel waarschuwingsborden dat er ruiters de weg kunnen oversteken.
Ik zag mooie paarden in een weiland. Allerlei soorten, allerlei kleuren; grote en kleinere en veulens naast hun moeder. Ze oogden sierlijk of juist robuust. Van alles heb ik gezien en ze waren allemaal mooi in hun eigenheid.
Wat kwam ik deze zomer veel mensen tegen die zich hun ongemakken en hun onwetendheid bewust zijn. Die beseffen dat het meestal niet het paard aangerekend kan worden dat ze niet zo prettig op die paardenrug zitten als ze zouden willen. Mensen die beseffen dat er actie van henzelf wordt verwacht wanneer ze daarin verandering willen aanbrengen. Dat ze zelf niet alleen ìn de bak, maar ook eerst áán de bak moeten...
Voor ons, docenten Feldenkrais, is er nog wel werk aan de winkel om die mènsen letterlijk bij te scholen. Om hèn dingen bewust te maken en ze iets te leren waar zowel het dier als zijzelf profijt van hebben. Wat bovendien ook in het gewone leven in de auto, op de fiets, achter de pc, op de bank etc. etc., handig kan zijn.

Er zijn al aanmeldingen voor de Starterslessen Prettiger Paardrijden.
Wil je wellicht meedoen, zoek dan nu contact met me.
De logistiek, de organisatie, weet je wel?
Want niet iedereen kan er altijd zijn. Dus is enig puzzelen nu aan de orde.
Bekijk de info van de laatste tijd als je meer wilt zien hierover.
zie hoofdstuk Prettiger Paardrijden.



• 1 september 2013 •
Hoera, we gaan weer beginnen
De vakantie is voorbij; tijd om weer lekker te liggen op mijn zoldertje.
Ik heb er weer zin in en ben klaar met de voorbereiding van een nieuw programma.
Middels wonderlijke lessen die op heel specifieke manier aandacht ontwikkelen voor onszelf en ons bewegen, gaan we een nieuw traject van bewustwording in dit najaar.

Voel je welkom; met plezier starten we nog een nieuwe groep overdag. Er is nog wel iets te regelen.
Wil je eens uitproberen, doe dan een keertje mee. 't Kost je €9. En dan weet je waarover het gaat.

Over hoofdbrekens en kopzorg deze keer...




• 16 juni 2013 •
Het thema voor najaar 2013
Op 14 juni is het al gelukt: een paashaas op een najaarsaffiche.
't Thema voor het tweede deel van 2013 is, dankzij de chocoladehaas van een van mijn kleindochters, in woorden omgezet.
Ooit at ze genietend een stuk van de oren op en ik riep: "Stop! Eerst een foto; wat zielig voor 'm". En nu opeens wordt dit kleine haasje beroemd, want de woorden hoofdbrekens en kopzorg blijken prachtig te linken aan Feldenkrais-bewegingslessen.

Ons hoofd heeft ons iets te zeggen. Al onze gedachten zitten in ons hoofd. Maar ze vinden plaatsen in ons lichaam om zich te nestelen. Niet voor niets worden mensen door hun arts met problemen die zich in hun lichaam uiten, naar de psycholoog gestuurd. Soms helpt het om er over te práten. Maar soms is de andere weg, de weg die Moshe Feldenkrais ontdekte, een manier om ze letterlijk "te lijf" te gaan. Op een zachte manier.
Je gedachten veranderen wanneer je lekkerder in je lijf zit. Als je weet hoe je het kunt gebruiken. En je gewoontes veranderen, zonder dat je het aanvankelijk in de gaten hebt, als je vertrouwen hebt dat je van je lichaam kunt leren.
Da's ook nooit weg en het proberen waard. Toch?

Wat gebeurt er met je wanneer je zoveel problemen moet oplossen of zoveel acties in een korte tijd moet vormgeven, dat je hoofd er bijna van breekt? ? Je adem in de war? Je maag van streek? Je hoofd als een ijzeren pot? Kom je niet meer vooruit, doet alles pijn? En ben je dan alleen nog maar tot liggen in staat?
Kopzorg is een soort zorg waar je lichaam, jij dus ook, niet blij van wordt. Ervoor zorgen dat je verstandiger reageert, handiger de fysieke gevolgen van stress het hoofd biedt (mooie woordspeling, haha), hoe dan ook, zal een gedachte achter de lessen van dit najaar zijn.

Ons hoofd heeft alles te maken met hoe we gebruik maken van ons lichaam. Realiseer je eens hoe we vaak als een kip-zonder-kop naar een einddoel op weg zijn dat we nauwelijks voor ogen hebben. Rennen naar het eind, doorlopen tot je er bij neervalt, niet kijken waar je loopt.
Dat alles kan trouwens ook niet zonder hoofd. Maar we proberen het wel.

Of word je bewust hoe vaak we ons hoofd letterlijk als hóófdzaak van een actie zien. En dus ook als zodanig misbruiken. Met alle narigheid in bij voorbeeld onze nek als gevolg.
Doordat we die gebruiken om dingen te doen waarvoor die niet gemaakt is. Die veel te hard laten werken dus.
Of, een andere optie, een nek die de boodschappen naar en van ons hoofd tegenhoudt. Da's ook niet handig..

Met dit soort vragen en nog meer, gaan we dus na de vakantie aan de slag.
Het is zo weer 9 september.
En wil je info: lees verder en zoek contact met me.



• 9 juni 2013 •
De groepslessen... het eind in zicht
Het cursusjaar 2012/2013 is omgevlogen; op 12 juni doen we de laatste keer een les met elkaar.

De afsluiting van het thema Zien en gezien worden. Lessen die soms van je ógen uitgingen en wat je daar voor leuke spelletjes mee kunt doen.
Toen bleken je ogen een wonderlijk onderdeel van een beweging te zijn. Een onderdeel dat invloed uitoefende en waarvan je je bewust kon worden. Je merkte dat wanneer je anders met je ogen bewoog, dat opeens veranderingen in je lichaam opleverde.
Zoals een les die me deed denken aan het sprookje van de Tondeldoos, waarin een soldaat zelfs een hond met ogen als theeschoteltjes moest optillen, en later eentje die nog veel groter was en ogen ter grootte van de torenklok had, werd een bijzondere ervaring. Die bracht ontspanning in nek en schouders en nog veel verder in het vaak zo vermoeide lijf...
We hebben veel Bewustworden door Bewegen toegevoegd aan onze vaardigheden. Zodat veranderingen, in hoe je in de wereld staat, ligt of zit, er het gevolg van zijn.
Mooie lessen dus.

De individuele lessen, F.I. = Functional Integration
Die gaan gewoon door wanneer ik toch niet in mijn tentje lig en thuis ben.
Je kunt altijd contact zoeken via telefoon of mail.
Mijn gewoonte is op korte termijn te reageren.
Doe 'k dat niet, dan is dat reageren dus niet mogelijk.
Geef het dan opnieuw een kans.
En vraag aan anderen hoe die privé-lessen ze bevallen.
Eigenlijk altijd een feestje; lees het speciale hoofdstuk erover om een idee te krijgen.

Start van de lessen 9 september 2013
Op maandag 9 september beginnen de lessen weer.
's middags een groep die 'gewoon' Feldenkrais doet.
's avonds een themacursus Prettiger Paardrijden.

op woensdag 11 september 's morgens 'gewoon' Feldenkrais.
en diezelfde avond ook 'gewoon' Feldenkrais

op vrijdagavond de mogelijkheid die in te vullen naar keuze.
Meld je tijdig.

Overdag komt er nog een Prettiger Paardrijden thema-cursus; zoek contact om het tijdstip te bepalen. En meld je dan tijdig.

Er is vraag naar weer eens Bekken en Bekkenbodem-themacursus. Meld je om een tijdstip ervoor te vinden.

Nadere mededelingen komen gaandeweg de zomer hier te staan.
Geniet van de vrije tijd, doe voorzichtig en maak er wat van.
groet, iRene



• 31 maart 2013 •
Uitproberen?
Op vrijdagavond! Een heerlijk begin van het weekend


Een nieuw bericht. Alwéér.
Er gebeurt heel veel op dit moment. Ook door dat laatste affiche en de mails die ik iedereen stuur...
Door wat schuiven met overgebleven en nieuwe deelnemers is de maandagavond vrijwel vol en wordt daar de Starterscursus voor ruiters voortgezet tot half juni.

Op vrijdagavond is er plaats voor wie 'gewoon' Feldenkrais wil ervaren. Of voor wie wat bekken- en bekkenbodemlessen wil doen. Of het ooit geleerde eens even wil hernieuwen. Ook daar is vraag naar.
Wat zou ze toch doen met dat balletje en een ballon?
En komen er ruiters; dat kan ook.
Desnoods maken we een mix van alles en dat wordt dan ook leuk, nuttig èn prettig.
Meld je. Voor je het weet, is het weer zomervakantie.



• 26 maart 2013 •
Uitproberen?
De maandagavond heeft tot half juni plaats voor nieuwe leerlingen.
Het kan een instroom-mogelijkheid zijn voor wie in september mee wil doen met weer een serie van 8 Prettiger Paardrijden-lessen.
Voor wie dat een goed idee lijkt: snel reageren. Er is nog maar één plaats te vergeven.

Maar rijd je geen paard en wil je toch graag meedoen: niet aarzelen contact te zoeken.



• 26 maart 2013 •

Veelvuldig in mijn gedachten:
Moshe Feldenkrais; twee weken feest in mei
Veel te weinig besteden we hier aandacht aan de man die ons een, uit eigen narigheid geboren, prachtige bewegingsmethodiek naliet. De Feldenkrais-methode.

Wie eenmaal heeft ervaren hoe diep deze lessen ingrijpen in je leven van alledag, ontdekt steeds andere verworvenheden die dat leven prettiger maken. En vaak wordt de indruk die de eerste les naliet nooit meer vergeten.
     Iemand memoreerde gisteren nog de herinnering aan het moment dat ze thuis op de badkamervloer haar eigen voetafdruk zag staan. Ze realiseerde zich met ontroering toen hoe compleet en mooi die eigenlijk was. ‘Hier sta ik, dit is mijn basis, dat zijn mijn voeten. Ik kan erop staan en ermee lopen’. Ik gaf haar wat lessen, ook individueel. En die voeten die aanvankelijk slechts functioneerden als ze er bergschoenen omheen deed, droegen haar een paar maanden later helemaal van de Spaans-franse grens tot aan Santiago-de-Compostella. Zonder één blaar...
     En bij het uitkomen van het boekje dat ze er later over schreef, droeg ze pumps toen haar geesteskindje ten doop gehouden werd tijdens een klein feestje. Ik heb ervan genoten! Want dat dankt ze aan de methode en haar eigen bereidheid te investeren in zichzelf.
     Een ander zei: ‘Ik moest een lezing houden voor computer-fanaten in de bibliotheek. Er ging van te voren van alles mis, de apparatuur weigerde, er was paniek alom, en terwijl ik naar mijn tafel liep, riep ik Moshe's geest aan: Moshe, help me!’ Grappig.

Moshe Feldenkrais
Moshe Feldenkrais wàs dus iemand. Hij had iets te zeggen en wist waaróver hij sprak. Hij was een wetenschapper pur sang. Maar ook eentje die de connectie met de gewone zaken, als het je staande houden in het leven van alledag, heeft behouden en gekoesterd.
     Wat hij uitzocht was hoe de dagelijkse dingen te optimaliseren met behoud van de kwaliteit ervan.

Moshe werd op 6 mei 1904 geboren in Slavuta in de Oekraïne.
     Hij vluchtte voor de vervolgingen daar en liep als puber al naar Israel. Werkte o.a. in Parijs, London en de USA. Was sportman, hooggekwalificeerd judoka, sterk en alert.
     Toen kreeg hij een ongeval tijdens het sporten dat hem het vooruitzicht van een leven in een rolstoel opleverde. Hij weigerde zich neer te leggen bij iets dat onvermijdelijk leek en... sprokkelde overal de wetenschap bijeen die hem inzicht in lichamelijk functioneren verschafte. Vond o.a., door goed te kijken naar hoe babies en peuters zich de vaardigheden aanleren die tot zitten, lopen, staan, leiden, de lessen uit die ons nu helpen ons eigen bewegen te optimaliseren.

'n Feestje!
Volgend jaar is het 110 jaar geleden dat ‘the good old man’ werd geboren. Nu, op 6 mei 2013, zijn we daar nog net één jaar vanaf.
     Maar samen met mijn collega’s maken we er nu ook al feestweken van:
De eerste twee weken van mei zal er op diverse plaatsen in het land aandacht worden geschonken aan Moshe Feldenkrais. Samen met mijn collega's gaan we aandacht vragen voor zijn prachtige werk. We zetten Feldenkrais op de kaart!
Dus: Ik nodig iedereen uit die hier op les is, een ander iemand mee te nemen. En dat kost die ander helemaal niets. Een feest-geschenk van mij als gekwalificeerd docent Feldenkrais aan mijn leerlingen.
(Laat het me wel weten met wie en wanneer je dat voor ogen hebt...)

En verder?
'n Extra les voor €3,50!
Wel, ik geef die twee weken, in overleg omdat ik niet zo erg veel vloerruimte
beschikbaar heb, extra lessen voor wie een keertje wil komen kennismaken.
En dat voor een verjaardagsprijs van €3,50.
Lijkt het je wat: bespreek een plekje.
En zoek samen met mij naar een lesmoment.

Bijvoorbeeld op:
    di/mo 7 mei  11.00 — 12.00 u
   wo/mi 8 mei  14.00 — 15.00 u.
vrij/mo 10 mei  11.00 — 12.00 u.
 vrij/mi 10 mei  14.00 — 15.00 u.
  za/mo 11 mei  11.00 — 12.00 u
   za/mi 11 mei  14.00 — 15.00 u.

Voor de tweede feestweek is nog niet besloten hoe ik die ga invullen.
Meld je wanneer je juist in díe week graag een les wilt.
Een feestje vieren, moet je het liefste sámen doen.
Wees welkom.



• 13 maart 2013 •
De ruiterwereld ontdekt Feldenkrais
Ik hoor dat van mijn leerlingen; ik hoor het van mijn collega's.
Alle groten als Linda Tellington Jones, Sally Swift, Wendy Murdoch, om er maar een paar te noemen, hebben hun wortels in de Feldenkrais-aarde gehad. En promoten deze manier van ‘leren’. Ga maar zoeken op het internet.
De methode werkt ècht, al zul je er zelf wat voor over moeten hebben. Geld en uren. Lessen kosten ook in deze tijden van crisis toch wat geld. En leren en veranderen gaat met kleine stapjes tegelijk en die kosten nu eenmaal ook tijd die je jezelf moet geven. Je bent geen volleerd ruiter in een paar rijlessen. Ook al heb je nog zoveel haast en gedrevenheid om dat te willen zijn. Er komt meer bij kijken en een deel daarvan kun je hier op mijn zoldertje jezelf eigen maken. Je paard is daar niet nodig.

De Prettiger-Paardrijden-Starters-groep
Die bevindt zich na drie lessen nog in de fase van de verbazing. Hoe werkt die Feldenkrais-methode toch? Ze willen een boekje waarin een en ander beschreven staat. Ze vragen zich af waarom na ieder uurtje ze zichzelf op zo'n andere manier ervaren dan ze dat doorgaans doen. 'Ik sta anders op mijn benen, ik ervaar een onbekende nek, mijn armen zijn opeens zo lang'. Iedereen heeft eigen 'verander-punten'. En dat proces werkt soms nog lang door. Zelfs in hoe je op je paardje zit.
Wonderlijke lessen. Begrijpen doen ze het nog niet, erváren doen ze het wel.
We gaan vrolijk verder en iedere week vraag ik opnieuw of het paard al blij gaat kijken.

Voor wie een keertje mee wil doen, als kennismaking: zoek contact. Die moeite loont. (Zo'n les kost je €15). En er is nog één plaatsje te vergeven.

De data van de PP/Starters-lessen op vrijdagavond, die tot half juni kunnen doorgaan indien gewenst:
22/3, 29/3
5/4, 12/4, 19/4 en 26/4,
10/5, 17/5,
7/6 en 14/6
Overleg is altijd mogelijk.

Vraag:
er is enige belangstelling voor een groep op vrijdagmiddag. Meld je wanneer dat je wat lijkt..!

De Prettiger-Paardrijden-vervolg-cursus
Die is al weer zes lessen op weg.
Deze ruiters weten beter raad met de instructies die ik geef. Zijn inmiddels meer ervaren en duidelijk geschóóld — Feldenkrais is een leermethode, geen therapie; ik ben docent, geen therapeut. En dat is een wezenlijk verschil.
Zij ondervonden hoe juist ons níet prestatiegericht bezig zijn, je tot heel bruikbare inzichten brengt. Hoe dat je welbevinden optimaliseert. Ze ontdekten dat wat ze hier leren niet alleen zinnig blijkt in het paard/ruiter-contact. Maar dat het ook heel toepasbaar blijkt in het gewone leven. Bij de gewone activiteiten als autorijden, de was ophangen, de vaatwasser leegmaken of het achter je bureau zitten. Ze worden alerter in HOE ze iets doen en die zorg voor eigen organisatie werpt vruchten af.
Ook als het over ‘geld’  gaat. Want de clinics zijn doorgaans kostbaar en het is buitengewoon prettig te ervaren dat je meer profijt hebt van wat je daar kunt leren als je hier op de mat ligt. En da's mooi meegenomen. Toch?

Kun je nog meedoen op maandagavond?
Eigenlijk zijn we met vier mensen min of meer ‘vol’.
Maar praat met me wanneer je echt niet op een ander moment mee kunt doen en toch graag wilt.
Nieuwe leerlingen verwijs ik liever naar de Startersgroep. En de mogelijkheid op vrijdagmiddag zo'n serie te starten juist voor wie nog onbekend is met de Feldenkraismethode. De basisbeginselen dus.
Ook dat kan nog tot half juni. Daarna pas weer in september.
Bekijk de veelheid aan info in de hoofdstukken die je aangaan.

De reguliere lessen, voor iedereen
Die ‘gewone’ lessen gaan ook nog steeds door. Kijk maar bij lestijden.
Ze zijn bedoeld voor ieder, ouder of jonger, die de nú de moeite wil doen aandacht te schenken aan het functioneren van het eigen lichaam. Voor ieder die niet meteen het bijltje erbij neer gooit wanneer er ongemakkelijkheden zich melden. Of pijntjes.
Mannen en vrouwen van alle leeftijden maken inmiddels deel uit van de lesgroepen hier. En voelen zich zelf verantwoordelijk voor hun welbevinden. Leren uitvinden, jezelf vragen stellen, vereist een interesse in je eigen body. En het geeft je de ontdekkingen van wat er allemaal kan samenwerken om prettiger te bewegen. Dat het weinig zoden aan de dijk zet, wanneer je al je spieren tegelijk spant. Dat overwerken, over-spannen, niet zo slim is bijvoorbeeld. Hoe het hàndiger kan.
Dat je je daardoor prettiger in je eigen velletje voelt. En moeilijkheden voorkomt. Of ze op zijn minst fysiek intelligenter tegemoet treedt.

De lessen besteden deze maanden extra aandacht aan het thema ‘Zien’ en gezien worden.
En hoe je vrienden kunt worden met je ogen en wat daar de prettige consequenties van kunnen zijn.
Dat je ook misschien opeens wat meer rechtop blijkt te gaan lopen, is ook nooit weg.
Dan is ‘gezien worden’ opeens ook van een andere orde.

Tot half juni gaan de lessen nog door.
Zoek contact, vraag info, wees welkom.



• 7 februari 2013 •
Prettiger Paardrijden Starterscursus gaat door!
Deze serie lessen, aanvang 8 februari, heeft nog één plaatsje te vergeven.
Vraag info en lees hoofdstuk Prettiger Paardrijden



• 1 februari 2013 •
Crocussen
't Voorjaar is in aantocht. Ik zag vanmorgen de eerste kleurtjes van de crocussen in mijn grasveld. 't Wordt dus tijd om al het winterse gedachtengoed achter ons te laten.

We maken vanaf maandag 4 februari 2013 een nieuwe start met een ander thema:

     Zien en gezien worden

Daar komt o.a. de relatie van je ogen tot je bewegingen aan de orde. En hoe je eigenlijk goede vrienden met je ogen kunt worden en ze kunt koesteren in plaats van ze te over-belasten. Verder is er weer genoeg tijd om je te realiseren wat jòuw kenmerkende lichaamshouding is. Waar jòuw voorkeuren liggen en hoe dat allemaal je staan, je lopen, je zitten en nog veel meer, beïnvloedt.
Dat het wellicht ook opeens anders kan...

Voel je vrij inlichtingen in te winnen en wees welkom voor wat lesjes.



• 6 januari 2013 •
Prettiger Paardrijden Starterscursus gaat door!
Deze serie lessen, aanvang 8 februari, heeft nog drie plaatsjes te vergeven.
Vraag info en lees hoofdstuk Prettiger Paardrijden



• 24 december 2012 •
Oud en Nieuws
Gisteren startte dan toch nog de tweede Midwinterserie Op Glad IJs. Nog vier vrijdagavonden werden opeens ingenomen door mensen die zich voor een kleine serie konden vrijmaken. De eerste was een oudgediende die het prettig vond dat hij weer ’s kon meedoen. Hij kende het klappen van de zweep nog.  :-)
De tweede had al eens eerder een keertje meegedaan maar toen nog geen tijd gehad. Ook zij was meteen thuis en zei na afloop: ‘ik kon soms bijna in slaap vallen, zo lekker...’
De derde, die dacht dat Feldenkrais voornamelijk ‘ontspanning’ moest opleveren, merkte dat de voorstelling die je ergens van maakt, niet altijd strookt met wat je in een les ervaart. Aanvankelijk. Dat het een ‘rare ervaring’ kan zijn, waar je soms eerst eens een nachtje over moet slapen.
En daarom is het nou zo goed om de processen die in je lichaam worden geïnitieerd, maar die jou-als-geheel betreffen, een kans te geven. Meestal leer je sneller, en vooral gemakkelijker, dan je denkt.
Moshe Feldenkrais liet ons bijzondere methode na.. En prachtige lessen die  al in de planning staan voor januari 2013.

Prettige Feestdagen
Maar eerst de feestdagen, waarvan ik hoop dat ze prettige dagen zullen zijn. Misschien kun je wel een paar momenten ‘helemaal niets hoeven doen’. Trouwens, wat doe je als je ‘niks doet?’ Aardige hersenkraker voor deze tijd. Geniet ervan!




• 10 december 2012 •
Op glad ijs
De eerste sneeuw is gevallen. De wereld is prachtig ànders dan anders. De straat voor mijn deur is een ijsvloer vol hobbels. En ik ga maar even lopen naar de winkels en realiseer me hoe de titel van de Midwinter-serie wel heel erg van deze tijd is. En denk na over dat juist in extreme omstandigheden het belangrijk is dat je nog in staat bent je goed-georganiseerd voort te bewegen.
Met een lichaam dat anticipeert op wat de zintuigen het mededeelt. Dat glibberend je een weg zoeken nog meer dan in normale omstandigheden, vereist dat je die signalen in adequaat handelen omzet. Opdat je weer veilig thuiskomt met je boodschappen.

Midwinterlessen  Op glad IJs
Voor wie nog een paar midwinterlessen wil meedoen; dat kan altijd. Want het zijn op zichzelf staande lessen.  Zie Affiche: Op glad ijs (klik hier) en zie hieronder, iets lager, bij Start 2013

Sjoemelen met je leeftijd
Tot eind januari 2013 staan de lessen nog in het teken van onze verjongings-kuur: Sjoemelen met je leeftijd.
Wie deelnemer is aan de reguliere lessen, heeft ervaren dat het: "Hoe doe ik dat gemakkelijker?", een heel zinnige vraag is.
Dat je kunt leren handiger jezelf te programmeren.
Oók, ja jùist wanneer je hier of daar ongemak ervaart. Het is een kwestie van léren.
En dat kan iedereen — zodat je er jonger van wordt — en ook anderen dat opmerken wanneer ze naar je kijken.
Maar, let op:
Niemand heeft ooit leren pianospelen
      door er een boek over te lezen...
                                               Edel Maex
Je zult er zelf iets voor moeten doen. Toch?

Heb mooie Feestdagen 
Geniet de lichtjes in de donkere dagen.
Let op waar en hoe je je voeten zet..

Start 2013
De eerste reguliere les wordt gegeven
in week 2 van 2013.
Dat is op maandag 7 januari of op woensdag 9 januari.

Midwinter Op glad IJs-lessen starten in week 1 al op vrijdag 4 januari 2013,
de maandaggroep Midwinter Op glad IJs begint weer op maandagavond 7 januari.

De thema-cursussen starten weer
op maandagavond 4 februari: Prettiger Paardrijden Vervolgcursus
op vrijdagavond 8 februari: Prettiger Paardrijden Starterscursus




• 6 november 2012 •
De reguliere lesgroepen
De winter nadert en bijna zitten we er weer middenin. Maar we hebben de tijd die achter ons ligt heel goed besteed.
En nog steeds zijn we bezig rondom het thema Sjoemelen met je leeftijd. Er valt zo veel te leren dat ons handiger met ons lichaam en onszelf doet omgaan. Waardoor je je al snel jonger voelt dan je was. En waardoor je er soms ook jonger en energieker gaat uitzien.
Die lessen gaan nog door tot Kerstmis.

Prettiger Paardrijden
De leerlingen van het 'Prettiger Paardrijden' vervolgden wederom hun serie met extra lessen tot eind november. Op hun verzoek houden we dan even een midwinter-stop.
Daarna gaan we op maandagavonden in februari weer van start. Eén plaatsje kunnen we nog maken voor iemand die erg graag mee wil doen op die avond.
Voor anderen, Prettiger Paardrijden-Starters vooral, komt er op vrijdagavond in februari, bij voldoende deelname, een nieuwe serie lessen.  zie hoofdstuk Prettiger Paardrijden

De Midwinter
In de tussentijd, de Midwinter, is er  precies een mogelijkheid ontstaan een tweetal kleine serietjes te geven voor ieder die 'Feldenkrais' toch wel eens wil proberen. Een afgepaste hoeveelheid lessen op maandagavond of op vrijdagavond.

Bekijk het affiche (klik hier) en durf je "Op glad ijs" te begeven.
Wees welkom.




• 6 november 2012 •
Prettiger Paardrijden
starterscursus najaar 2012 . . . . . uitgesteld naar februari 2013
kijk bij: Prettiger Paardrijden




• 7 september 2012 •
50% korting
Proefles voor de helft van de prijs, alleen in september!
Op vrijdagavond, bij voldoende deelname. Dus zoek contact met me.

Voor wie toch wel nieuwsgierig werd naar wat Feldenkrais voor je betekenen kan, geef ik alleen deze maand 50% korting op de lesprijs. Voor dat gereduceerde tarief kun je intekenen op een proefles. Vrijdagavond 14/9, 21/9 en 28/9 zijn ervoor beschikbaar. Ook overdag en op woensdagavond is er sòms een mogelijkheid een keertje mee te doen met een bestaande groep... kijk bij: lestijden




• 17 augustus 2012 •
We beginnen weer

Reguliere lessen
maandag 3 september, 15.15 u
woensdag 5 september, 11.00 u.
woensdag 5 september, 20.00 u.

Prettiger Paardrijden vervolg
maandag 3 september, 20.00 u.

Prettiger Paardrijden starters
vrijdag 14 september, 20.00 u.

Proefles
vrijdag 7 september, 20.00 u.
aanmelden nodig, kosten €9




• 17 augustus 2012 •
Sjoemelen met je leeftijd
Zo sterk als Epke, zo natuurlijk als Ranomi, zo behendig als Dorian, zo gelovend in zichzelf als Marianne; wie zou dat niet willen zijn?
Ook daar keek ik mijn ogen uit en zag wat lichaamsbeheersing, lichaamsbewùstzijn, vermag. Wat moeten al die sporters die het máken, hun mogelijkheden tot het oneindige hebben uitgezocht en uitgeprobeerd.
Voor jou en mij mag het wel een tandje minder. Ook op een luie manier kun je je mogelijkheden vergroten. Jùist op die luie manier, zonder pijnlijk volhouden, zonder moeite, zonder alleen maar trainen. Wij laten je ervaren dat er een andere manier is naar gemakkelijker bewegen. Naar slimmer gebruikmaken van de mogelijkheden van je lichaam. Naar meer plezier ervan. En wonderlijk genoeg misschien, ook naar langer volhouden, naar verder kunnen lopen, naar beter kunnen opstaan. En naar nog veel meer. Tenslotte zijn we niet allemaal op jacht naar een medaille.

Leer je lichaam en je geest bewegen. Die twee hebben alles met elkaar te maken. Ze zijn als een dansend paar met elkaar verbonden. En doen alsof je tien jaar jonger bent, dat kan. De eeuwige jeugd, zeggen ze dan. Natúúrlijk, dat is het woord. En de achterliggende gedachte.
Misschien heb je een omslag in je denken nodig die je laat accepteren dat je niet alleen iets met je spieren moet doen, die trainen, maar dat je je eigen hersenactiviteit kunt gebruiken door iets nieuws te scheppen: een andere oplossing.
Trainen van spieren is vaak een doel op zich. Niks mis mee wanneer je je mogelijkheden van het moment goed in de gaten houdt. alleen... wat eenzijdig. Want dan doe je alleen maar wat je eigenlijk al weet, het spelletje dat je al kent. Niks nieuws, alleen maar meer van hetzelfde.
Als die hersens uitgenodigd worden àndere oplossingen te zoeken, àndere spelletjes uit te vinden, doe je iets nuttigs voor jezelf. Dáár word je jonger van, dàt geeft je een winst van jaren. Dat helpt je je lichaam jong te houden. En je denken.

Vervang je gewoontes, je maniertjes, iedere keer door betere. Stapje voor stapje, haast ongemerkt. En wees niet verbaasd als mensen in je omgeving die verandering bij jou zien, voordat je zelf die ontdekt hebt. Want we letten op iedereen, zorgen voor iedereen om ons heen, maar vergeten in de spiegel te kijken. Toch?

Wanneer je bovendien nog merkt dat je allerlei 'trucjes' geleerd hebt die wel gemakkelijk zijn wanneer de jaren ooit toch wel gaan tellen, dan is dat mooi meegenomen.
Als je meer kunt doen met minder energie, kun je nog langer mee.
Wanneer dat zelfredzaamheid oplevert die je ook in je jonge jaren al goed kunt gebruiken, zijn al die uurtjes Feldenkrais geen weggegooide moeite.
Veel leerlingen kunnen erover vertellen, daarom zijn ze hier.
Wees Welkom




• 16 augustus 2012 •
De Spelen
Soms keek ik naar de Olympische Spelen en was vol ontzag voor de prestaties die daar geleverd werden. Zag er ruiters en paarden die elkaar goed verstonden en dressuur die me verbaasde. Dat je zó met je dier een eenheid vormt, dat het dingen doet die ik niet voor mogelijk houd...
Dat je elkaar zó goed verstaat, dat de meest onwaarschijnlijke bewegingen met goud, zilver of brons worden beloond, is toch bijna niet te bevatten. Dat kàn dus.
Ook voor ons als meer gewone mensen geldt, dat onze signalen duidelijk moeten zijn om als ruiter en paard elkaar goed te begrijpoen. Maar dan moet je eerst wel jezelf leren kennen, weten waarmee je bezig bent. En als dat een beetje lukt, krijg je misschien nog wat gelegenheid om ook nog gewaar te worden wat je paard je meldt.
Redenen te over dus om eens verder te lezen wat je via de Feldenkraismethode kunt leren. Zodat jij en je paard beiden blij gaan kijken. Ook zonder medaille-kansen.
Er start een Vervolg- en een Starterscursus Prettiger Paardrijden in september.
Lees verder... hoofdstuk Prettiger Paardrijden






• 15 augustus 2012 •
Feldenkraisworkshops in Eerde
meer lezen? klik hier








• 12 juni 2012 •
Thema voor het najaar 2012
Het nieuwe thema is: Sjoemelen met je leeftijd
We starten weer op maandag 3 september 2012

kijk voor meer op de startpagina, bij Groepslessen



• 28 mei 2012 •
Vakantie
We naderen het einde van ons Bewegen-met-een-glimlach-avontuur, dat begin januari begon. Er kwamen veel opdrachten voorbij, die zoeken, proberen en vinden opleverden. Kleine stapjes maken en langzaamaan wijzer en handiger worden.
Nog even kijken? klik op het plaatje rechts.
Het blijkt veel verschil op te leveren of je iets 'ontspannen', zonder je te overwerken, probeert uit te vinden dan dat je dat doet met je kaken stijf op mekaar, dichtgeknepen ogen en denkrimpels in je voorhoofd. Dat beweegt aanmerkelijk minder prettig dan met glimlach-lippen, mondhoeken die meedoen, zachte wangen en ogen die hun kraaienpootjes mee laten lachen.
En nog steeds zijn er andere stukjes van jezelf die melden dat ook zij profiteren van zo'n glimlach. De cursisten kunnen er over meepraten. Vraag het ze maar.

Laatste lessen
De laatste lessen zijn op 11 en 13 juni 2012

Hervatting van de lessen
De lessen starten weer op 3 september 2012
Vraag info.

Ik onderzoek de mogelijkheid dan een nieuwe, reguliere groep, overdag, te vormen voor wie nu al zich daarvoor gemeld heeft.
Heb je belangstelling, zoek dan even contact met me..
Of informeer of er op maandagmiddag of woensdagavond een plaatsje vrijgekomen is.
Vrijdagavond blijft de thema-cursus-avond, de starterscursus Prettiger Paardrijden heeft daar nu nog plaats.




• 30 april 2012 •
Prettiger Paardrijden wordt vervolgd
De cursus van nu is op 14 mei afgelopen en wordt na de zomervakantie vervolgd.
De inschrijving voor nieuwe momenten Prettiger Paardrijden is al gestart. Ook al verwacht ik dat veel deelnemers van het eerste uur hun plekje niet beschikbaar gaan stellen. Dus wil je de schaarse kansen op het bemachtigen van een plekje, vooral de maandagavond blijkt populair, benutten, maak dan €25 inschrijfgeld over.
Maar ook op vrijdagavond kan ik een PP-starters-cursus geven. En ook daar: vol=vol; je plaats reserveren om niet te laat te zijn, is nodig.

Voor wie geen idee heeft, wat Feldenkrais is en waarom mensen jarenlang hier op les zijn: tot half juni bestaat de mogelijkheid een proefles te volgen.
Zoek contact en vraag info.
bekijk ook hoofdstuk Prettiger Paardrijden. Wel even doorscrollen naar beneden..
En bezoek hfst. Betaling lesgeld en hoe zijn de afspraken?




• 6 april 2012 •
Update Prettiger Paardrijden op zaterdag
Update voor de cursus Prettiger Paardrijden op zaterdag — kijk op deze pagina, iets lager, bij 3 januari

• 6 april 2012 •
De Prettiger Paardrijden vervolgcursus
op maandagavond blijkt nog steeds een groot succes.
De leerlingen weten van geen ophouden en gaan door tot de vakantie.
Mocht er iemand daarna willen afhaken en komt er daardoor dan een plekje vrij: je kunt je vast aanmelden en inschrijven.
Lees wel eerst de voorwaarden en bekijk de site. Of zoek contact met me.
zie hoofdstuk Prettiger Paardrijden

• 6 april 2012 •
Prettiger Paardrijden Starterscursus
gaat in september weer van start, mogelijk op vrijdagavond, 20:00 uur
Kosten zijn €120,-- voor acht lessen van 5 kwartier.
Inschrijfgeld bedraagt €25,--; in mindering gebracht op het lesgeld, wel eerst contact zoeken.

Meld je tijdig aan, de ruimte is beperkt en vol = vol.





• 3 maart 2012 •
Update Prettiger Paardrijden op zaterdag
Update voor de cursus Prettiger Paardrijden op zaterdag — kijk op deze pagina, iets lager, bij 3 januari

• 3 maart 2012 •
Weer een Prettiger Paardrijden vervolgcursus
Het zevende blok Prettiger Paardrijden start maandagavond 5 maart, 20:00 u.
Nog 1 plaatsje te vergeven.
zie hoofdstuk Prettiger Paardrijden

• 3 maart 2012 •
Een uitbreiding van de Prettiger Paardrijden Starterscursus ligt ook in het verschiet.
Die kan op vrijdagavond een vervolg krijgen.
Nog meer lessen die je samenwerking met je paard bevorderen.

Op 30 maart begint een volgende serie Prettiger Paardrijden Starterscursus
lees verder: hoofdstuk Prettiger Paardrijden
en meld je nú aan om tevoren eerst een keertje proef te draaien.






• 25 januari 2012 •

Hoera,
het is ervan gekomen.
De website van de Nederlandse Feldenkrais Vereniging
is in de lucht.
Ik nodig je van harte uit ernaar te kijken.

Nederlandse Feldenkrais Vereniging





• 11 januari 2012 •

Starterscursus
Prettiger Paardrijden
Start vrijdagavond 13 januari 2012,
20:00 uur
Kosten zijn €120,-- voor acht lessen van 5 kwartier.
Inschrijfgeld bedraagt €25,-- ; in mindering gebracht op het lesgeld
wel eerst contact zoeken.

Er zijn nog 2 plaatsen vrij



• 4 januari 2012 •

Update Prettiger Paardrijden op zaterdag
Update voor de cursus Prettiger Paardrijden op zaterdag — kijk op deze pagina, iets lager, bij 3 januari



• 4 januari 2012 •

Proefles-avond vrijdag 6 januari
die avond is ontstaan omdat er vanuit de ruiterwereld vooral opeens grote belangstelling is voor mijn site en de info die je zo alvast kunt verwerven.

Op vrijdagavond 6 januari kun je kennismaken met Feldenkrais en een keertje vrijblijvend ervaren.
Start om 20:00 uur. Dus iets eerder komen. En je eerst aanmelden!
De les kost € 9.
Bekijk eerst mijn website; alle informatie kun je daar al vinden.



• 3 januari 2012 • Update op 4 januari

Gezocht, vraag uit de omgeving Bolsward, maar ook anderen mogen meedoen uiteraard:
Mensen uit Friesland, die er oren naar hebben binnenkort hier in de Hilversumse Meent een workshop Prettiger Paardrijden te volgen op vier of vijf zaterdagen, twee lessen per dag. Dan kun je samen reizen en de kosten van de benzine delen.
Ik geef eerst een dag met twee proeflessen die samen €30.-- kosten. Dan kun je kennismaken met de Feldenkraismethode en met mij, de lessen ervaren en dan beslissen of je aan de cyclus deel wilt nemen.
zie hoofdstuk Prettiger Paardrijden en Woon je ver weg?

Wil je ook meedoen, woon je ergens anders, zie je niet tegen de reis op en heb je nog geen andere deelnemers kunnen vinden voor een eigen groepje? Geef me, volledig vrijblijvend, een seintje. Dan maak ik een lijst en is er wellicht veel mogelijk.
We zoeken nog één, hooguit twee deelnemers en die mogen overal vandaan komen... Dan starten we op korte termijn na onderling overleg over data.
Zoek dus contact met me als je mee wilt doen op zaterdag. We zijn bijna compleet.





• 21 december 2011 •

Prettige Feestdagen
en
Voorspoedig 2012


een van de leerlingen, Saskia, ontwerpt deze en andere Humble's,
voor meer, zie haar site: klik hier

"Probeer niet harder te gaan
dan je beschermengel kan vliegen"



• 29 november 2011 •

Woe wei
— De wens
Ik had een wens: ooit een skelet binnen handbereik hebben en ook nog eens betaalbaar.
Toen kreeg ik een grappig klein skeletje van iemand als grapje. Het was van de wegwerp-soort.
Het leefde niet lang omdat alles er weer af viel en ie in stukken niet echt meer functioneerde.
Allemaal botjes. Van plastic.

De kans
Het Elckertheater van Bussum ging failliet. Jammer o.a. voor de toneelclub en voor wie erbij hoorden.
De spullen gingen in de verkoop. Er stond een foto in de krant van een skelet in een doos nog, roemloos met een prijs erop in de gang.
En ik dacht: niks hoeft voor niks. Investeren kost geld en da's geen weggegooid geld. Ook niet als je jezelf een skelet met nog een vieze mond van de appel die er ooit ingezeten heeft, cadeau doet. Twee dagen later nam ie zijn intrek in de leskamer.
Ik heb zijn tanden gepoetst met een flinke dot schuurmiddel en een tandenborstel. Hij lacht je nu breeduit tegemoet. En ieder die hem ziet, wil 'm aanraken. Dat mag. Hij blijft lachen..

Woe-Wei
En zo vond ik een nieuw vriendje. Op een standaard.
Gemaakt naar het voorbeeld van een Aziaatje, een kleine man, die aanvankelijk nog naamloos was. En waarvoor de leerlingen al graag een wedstrijd uitgeschreven wilde hebben om hem die te bezorgen. Hein, Janus, James en nog veel meer werd aangedragen. Maar da's allemaal te Westers, dat past niet bij hem.. Het moest een naam uit zijn deel van de wereld zijn.
Kees, die deze site vormgeeft, riep onmiddellijk: Woe-Wei. Dank je, Kees.
Dat is een term uit het Taoisme, die 'de kunst van het laten gebeuren' omschrijft: Woe-Wei. (wikipedia)
Een geweldige link naar de Feldenkraismethode, waar je juist niet als een totaal uitvloeiende zweef-druppel, die zich nergens meer van bewust is, op de grond ligt, opgegaan in hemelse sferen. Nee, verre van dat. Feldenkrais spreekt je aan op je eigen verantwoordelijkheid. Op je eigen interesse en deelname aan je leerprocessen. Op je eigen participatie daarin. Maar wel in aandacht en met toewijding. Zodat het leren zich kan ontvouwen, zodat je 'het' kunt laten gebeuren. De verandering, de verbetering, het plezieriger met je eigen lichaam omgaan. En jezelf als een nog steeds waardevol mens, maar eentje met een wat handiger manier van doen, ontmoet.

Drie-dimensionaal onderwijs
Opeens heeft een borstkas volume. Kun je armen zien hangen en snap je dat je arm en je schouderblad iets met mekaar hebben. Iets dat essentieel is als het over bewegen gaat.
En is dat bekken en waar dat heupgewricht toch wel zit, en waar iemand ‘zijn heup meestal breekt,’ geen ingewikkeld verhaal meer.
Je wervelkolom blijkt geen rechte bezemsteel te zijn; het ding heeft welvingen, wat leuk...

Daar kan geen poster tegenop. We zijn blij met 'm. Zelfs al is ie een simpele ziel die niet helemaal volgens het boekje in mekaar gezet is. Wie daar moeite mee heeft, heeft pas echt een probleem.




• 28 november 2011 •

Even bijpraten over de laatste maanden
We zijn zo goed bezig in de lessen. Er is veel inzicht gekomen in anatomie en gebruik van je wervelkolom. Dat gaat eigenlijk ongemerkt. Wanneer je interesse in jezelf toeneemt, wanneer je de tijd en de rust vindt om op zoek te gaan naar je eigen mogelijkheden, dan veranderen je vaardigheden. Dan merk je opeens dat je je lichaam prettiger gebruikt. Dan betaalt de tijd en het geld dat je er insteekt, zichzelf terug. Dan begin je meer te voelen, meer te begrijpen, meer 'know-how' te verwerven. En dat is buitengewoon motiverend om nog meer te willen ervaren, meer te willen uitvinden, meer te willen leren.
Het thema ‘Inzicht in je wervelkolom’ blijkt een onuitputtelijk reservoir aan mooie lesmogelijkheden in zich te hebben; het zal niet uit ons zicht verdwijnen. Integendeel, het nieuwe halfjaar krijgt er gewoon een nieuw thema bij. Het idee ligt al een poosje klaar. De reclame-A4-tjes bijna. Jullie horen binnenkort ervan.
varken gemaakt door bakker Sturkenboom, Hilversumse Meent
Eerst maar even de december-festiviteiten. Heb mooie weken. Houd je eigen welzijn in het oog.
Enne... deze lekkere foto is een knipoog naar het thema van 2012. Misschien kun je het al bedenken? Het is niet deze volgende zin. Die gaat er over dat je denk-werk een mooi voorwerk is voor het doen. De uitspraak: ‘Wat je kunt bedenken, kun je ook doen…’, vond ik ergens in een agenda. En dat gezegde gaat vaak op. We hebben hier zo vaak de ervaring dat het helpt wanneer je je een beweging kunt voorstellen. Dat je die dan gemakkelijk maakt. Dus doe een poging het thema te raden. Het antwoord komt op de site, natuurlijk.
Het gaat over het HOE...

De laatste les
De laatste les van dit jaar is op 21 december.

De eerste les
De lessen beginnen meteen in 2012 omdat een goed begin het halve werk is.
Dus op maandag 2 januari is meteen de eerste reguliere middagles.
En 's avonds start de Prettiger Paardrijden-cursus voor wederom een vervolg op wat we in het vorige jaar allemaal al deden.

Starters-cursus
Misschien kan ook meteen op vrijdagavond 6 januari een nieuwe starters-cursus Prettiger Paardrijden beginnen. Houd de berichten in de gaten. En meld je aan als je mee wilt doen.



• 8 november 2011 •

De Nederlandse Feldenkrais Vereniging
heeft bijna een nieuwe website.
Nog heel eventjes en dan ziet de plek waar iedereen informatie over ons werk kan vinden, er heel erg mooi uit.
Hou het in de gaten en klik af en toe eens op: www.feldenkrais.nl
Tijdens de jaarwisseling zal de nieuwe site het licht zien. Dat zeggen de laatste berichten tenminste.



• 27 oktober 2011 •

Een meevaller...

Voor wie vijf maandagavonden wil meedoen aan Feldenkraislessen die zowel voor ruiters als voor ‘gewone mensen’ verrassend zijn: er is opeens een mogelijkheid daartoe!

Omdat er dit najaar al meer dan 16 lessen ‘Prettiger Paardrijden’ zijn geweest, besloot de groep even een time-out te nemen en ‘en masse’ om in januari 2012 meteen weer verder te gaan. Dan is die maandagavond weer voor hen.
Voor wie van hen nu toch een uurtje door wil gaan met de lessen, is er nog wel ergens een plekje te maken voor die paar weken tot Kerstmis.

Maar jij?
Wil jij dan nu de kans grijpen om te ervaren wat deze mooie lessen voor je gaan betekenen; onderneem dan zelf meteen actie en meld je aan. Want niemand doet dat voor je. Al vertellen ze je wel hoe blij ze zelf worden en hoe blij hun paard wordt van wat je hier ontdekken kunt.

De lessen duren een uurtje, kosten 9 euro per les.
We beginnen op 14 november 2011 om 20:00 uur stipt.
Neem wel eerst contact op.
Er is plek voor niet meer dan zes personen. Er is nog 1 plaats te vergeven.
op de foto: Roos v.d. Wildenberg



• 23 augustus 2011 •

Nog eventjes

Nog heel eventjes...; we beginnen bijna weer. Reken er maar vast op dat je de eerste les meteen weer zult ontdekken wat die drie maanden vakantie je heeft opgeleverd.
Misschien was die lange vakantieperiode een groot goed voor je. Net als de rustmomenten in een les duidelijk een functie in het geheel van zo'n les hebben. Uitrusten, integreren en daar werkelijk de tijd voor nemen, levert veel op. In de les en in het jaar.

5 september
Mocht je inmiddels weer toe zijn aan lekker lui liggen op mijn zoldertje en het ritme van de wekelijkse lessen toch wel zijn gaan missen, dan ben je vanaf 5 september weer welkom. Ik ga er weer voor en heb een deeltje van mijn vrije tijd gebruikt om een aantal nieuwe, prachtige lessen voor te bereiden. Intrigerende lessen met andere combinaties en andere aandachtspunten; de mogelijkheden zijn bijna onuitputtelijk. Ze leiden je allemaal naar het meer bewust omgaan met je eigen lichaam. Dus tot minder onwetendheid, minder stress en minder pijn of ongemak. En al die kleine veranderingetjes die bijna ongemerkt gaan plaatsvinden —dat 'sneaky' leren dat 'Feldenkrais' heet— leiden naar een prettiger contact met jezelf. Naar een manier van bewegen die steeds plezieriger en economischer wordt. En dat is nooit weg in een tijd waarin we het vaak over 'recessie' hebben.
Deze lessen zijn niet alleen nuttig om paarden blij te laten kijken; ze maken ook mensen blij. En daar gaat het ook om..

Wil je eens een poosje meedoen om uit te vinden of Feldenkrais iets voor je is? Weet dan dat je hooguit jezelf voor twee maanden verplicht de lessen te betalen. Niemand hoeft voor een halfjaar of langer in te tekenen. Als je tot de ontdekking komt, dat je dit niet langer wilt doen, heb je slechts één maand opzegtermijn.

Prettiger Paardrijden
Dat zijn lessen-zonder-paard, maar wel lessen die jou inzicht geven in hoe jij de bewegingen van je dier, zonder het te beseffen, kunt blokkeren. In waarom het dier er kribbig en onwillig van wordt en hoe jij er zelf ongemak, pijn en stress door oploopt.
Samenwerken van jou en je dier is zo belangrijk. Daar is inzicht, in hoe het werkt of niet werkt, voor nodig.

Op maandagavond is de groep vol. Er is al belangstelling voor nog een groep. Meld je als je mee wilt doen. Zie hoofdstuk Prettiger Paardrijden

Bekken en Bekkenbodem
Ook daar is nog plek. Bij voldoende aanmeldingen kunnen we starten.
Zinnig om er een paar weken een plekje voor in te ruimen in je misschien wel drukke tijdschema's. Want het gaat niet alleen over 'de drie gaatjes'. Verre van dat. Er liggen veel ontdekkingen over samenhangen van andere delen van je lichaam met het gebruik van die drie gaatjes, je adem, de kwaliteit van je ogen en nog veel meer boeiende verrassende ervaringen voor je klaar. Het zal je verbazen. En prettiger omgaan met jezelf, ook hier, is nooit weg.
Lees meer in hoofdstuk Bekken en Bekkenbodem

In voorbereiding
Soepeler vallen en gezond weer op
8 lessen van vijf kwartier, €120.

Dat wordt een themacursus die speciaal over vallen gaat. En over opstaan natuurlijk.
Waarom struikel je zo gemakkelijk of mis je nog net de scheef liggende stoeprand? Of levert dat je de zoveelste verzwikte enkel op?
Wat doe je, ook wanneer je zelf vindt dat je oud en stram geworden bent, als je toch op de grond belandde? Bellen van 112 is vaak nog net niet nodig. Maar weten wat je dan het beste kunt doen, hoe kom je overeind, hoe kun je rollen, is dat wel.

Leren is niet aan leeftijd gebonden. Juist Feldenkrais-lessen zijn zo weinig belastend dat iedereen er aan mee kan doen. Ook al denk je dat je daar te oud voor bent misschien.
Wie de trap op kan komen naar mijn zolder, is meer dan welkom voor deze workshop.
Vraag info.




In voorbereiding
Lopen en hardlopen
8 lessen van vijf kwartier, €120.

Ook zo'n mooi thema, ontstaan vanuit de verzoeken die ik kreeg. En de reactie van iemand die in training was voor wedstrijden. Lees hoofdstuk Zeg het maar.

Natuurlijk leer je in de reguliere lessen veel dat je in je dagelijks leven toepast. Dat is ook de bedoeling van wat ik aanbied. Dat je het zonder het te beseffen schijnbaar vanzelf gaat gebruiken bij je gewone activiteiten. De terugkoppeling vindt altijd plaats; met steeds weer een verandering van je gewoontes.
Iedere week zijn er van die lesmomenten.
Denk je daar geen tijd voor te kunnen vrijmaken en lijkt het je wel wat om een themacursus van 8 lessen rondom het thema (hard)lopen te volgen, laat me dan dat eens weten.

Thema
Met groot plezier schreef ik vlak voor het begin van de nieuwe cursus deze woorden:
Inzicht in je wervelkolom is het thema tot Kerstmis...
ik heb er weer zin in.
Tot gauw, 5 september is de eerste les.


En, o ja, dat is waar ook:
 hoe lief ben je geweest voor jezelf en je voeten?















• 27 mei 2011 •

Inzicht in je wervelkolom

Dat is het thema van de lessen in het najaar van 2011

Waar zouden we zijn zonder onze wervelkolom?
Je zou een vormloze massa zijn die niet zou kunnen lopen. Een bundel met van alles erin, maar zonder verband en verbinding. Je hoofd zou een rare plaats innemen en beslist niet zo handig de wereld inkijken als het nu doet.
Want je ruggengraat is de enige verbinding die structuur biedt tussen het bekkengebied en de schoudergordel en het hoofd. Je spieren hebben er aanhechtingspunten. Je ribben die zo prachtig je borstkas volume geven om vitale organen onderdak te bieden, worden erdoor gesteund. De boodschappen die vanuit elke plek van ons lichaam worden verstuurd, gaan binnendoor, via die wervelkolom, naar je hersenen. En de eigen-wijsheid van je brein doet de rest.

Gezonde wervelkolom
Ik las ooit een artikel van een wetenschapper die betoogde dat een gezonde wervelkolom de basis was voor een gezond lichaam. Dat problemen in de verbinding tussen schedel en staartje hun weerslag hebben in de algehele gezondheid van de mens. Dat we daar dus alerter mee om moeten springen, uitvinden hoe het 'anders' kan.

Rugperikelen? Leren veranderen?
Kortom: die wervelkolom is een belangrijk ding. Stabiliteit èn flexibiliteit. Evenwicht èn beweging.
Heeft veel functies dus, waaronder ook een beweeglijke. Want hoe pijnloos of juist pijnlijk functioneert die bij jou?
Heb je last van rugperikelen bijvoorbeeld? Je kunt leren veranderen, stiekemweg.
Begin met ervaren hoe bij jou de spil, waarom alles draait, ook letterlijk, is georganiseerd .

Buigen, strekken, draaien. Functies die een mens handig of minder handig kan doen. We gaan ermee aan de slag.
Zoek gezellig mee naar inzicht in je wervelkolom dit jaar.

Voel je welkom


de plaatjes zijn foto's van de wervelkolom van een potvis, Ecomare, Texel




• 27 mei 2011 •

Huiswerk-vakantiewerk

Lang geleden kwam er een vrouw mijn hulp vragen. Ze liep altijd op bergschoenen omdat dat de enige manier was om zich prettig te voelen.
We deden een aantal individuele sessies en ik weet nog goed dat ik begon met wat gerichte aandacht voor die voeten.
Na het tweede uurtje Functional Integration, zoals het officieel heet, sprak ze blij: "Nou durf ik het te gaan doen!" Ze ging en liep de pelgrimsroute door Spanje naar Santiago de Compostella. Een heel eind lopen... in d'r eentje. En ze schreef: "Geen enkele blaar gehad; ik zit tegen een olijfboom en zorg op de manier die jij me leerde voor mijn voeten".
Later kreeg ik een uitnodiging toen ze haar boekje, dat over die reis ging, ten doop hield. En weer riep ze stralend toen ze me zag: "Kijk eens, ik loop op hakken!"
Dat allemaal kan een gevolg zijn van een aantal individuele lessen en een poosje meedoen met de groepslessen. Succesverhalen dus.

Voetenles
De 'voetenles' waar ze het over had, gaf ik vorige week weer eens een keertje. Jarenlang deden we andere leuke dingen met onze voeten, maar opeens was het tijd voor een verwen-je-voeten-les. Altijd een goed idee zo vlak voor de vakantie.
En terwijl ik mezelf hoorde praten, was daar de ingeving voor het huiswerk-idee, het vakantiewerk, waar jullie me zo vaak om vragen. Dus als je er niet genoeg van kunt krijgen en lege tijd hebt in de komende maanden: besteed eens wat aandacht aan je voeten. Wees lief voor je voeten! Voor de rest van jezelf mag ook.
Geniet vooral van je lege tijd en je kon daar wel eens veel plezier van hebben.



• 27 mei 2011 •

De stand van zaken, eind mei:

Reguliere groepslessen

We naderen het eind van cursus 2010/2011. Inmiddels is het duidelijk: Feldenkrais verovert ons. Wie dit seizoen heeft meegedaan, wil de lessen ook komend jaar niet missen. Komt dus terug. En allemaal betaalden ze hun inschrijfgeld van €25, als aanbetaling voor de maand september, om hun plekje veilig te stellen op de door hen gewenste tijd.

Maandag en woensdag
In concreto betekent dat een volle maandagmiddagles. VOL dus.
Op woensdagavond is er nog één plekje te vergeven. BIJNA VOL dus.

Andere dagen
Andere lesmomenten voor reguliere groepslessen kunnen gevonden worden:
• vrijdagavond. De groep belangstellenden die het eerst 'vol' is, heeft dan mijn laatste avond.
• op diverse momenten overdag, bijv. dinsdagmorgen, vrijdagmorgen, vrijdagmiddag.
Meld je, dan weten we meer.
• lestijd tussen 18:00 en 19:00 uur, op maandag, woensdag en vrijdag is dat mogelijk.
Denk er maar over na en laat het weten als je belangstelling voor deze mogelijkheid zou hebben. Misschien biedt het perspectieven om toch, dan maar vroeg in de avond, te kunnen genieten van wat deze lessen je bieden.

Prettiger paardrijden
De maandagavond wordt al een heel jaar lang in bezit genomen door zes! dames die merken hoe blij hun paard wordt. Ze tekenden aanvankelijk in voor een thema-cursus Prettiger Paardrijden van acht lessen. Sindsdien tekenen ze iedere keer weer in voor nog acht lessen. En staat er al iemand teleurgesteld te wachten omdat het VOL is.

Nóg een groep paardrijdsters dus? Wat mij betreft, kan dat. Laat me dan snel weten of je van de partij wilt zijn; wacht niet met opgeven tot na de vakantie, want welke groep het eerst compleet is, heeft mijn laatste avond! Natuurlijk geef ik eerst een proefles.
De vrijdagavond is nu nog vrij.
Weliswaar doet die cursus je dan later dan anders met je benen op de bank belanden — hoe is dat dan als je uitzakt na een week hard werken, wat ervaar je van jezelf? — maar het is wel een 'heel bijzonder begin van het weekend' *).
*) citaat van een leerling
Bekken en bekkenbodem
Er kwam vorige week een mailtje: "Ik wil op herhaling".
Dat kan; er is al een kleine wachtlijst. We starten als er genoeg deelnemers zijn. Ook dat kan op vrijdagavond of overdag, in overleg.
Dus als je meer wilt leren ervaren om bijvoorbeeld de ongemakken van het ouder worden, de gevolgen van je zwangerschap of dreigende incontinentie wilt leren beheersen, vraag dan info. Kom meedoen. Je hebt zoveel zelf in de hand en dan ook nog op een prettige manier.
Er zijn vaak redenen genoeg om eens een aantal Feldenkraislessen te doen.
En het leuke is dat je beginners en gevorderden gewoon in één groep kunt hebben. Je leert op je eigen niveau. Naarmate je langer op de mat ligt bij me, zul je steeds meer ontdekken en ervaren en wordt doorgaans je fascinatie steeds groter. Ik wijs je alleen maar de weg. Dat je er dan ook nog profijt van blijkt te hebben in je dagelijks leven, is mooi meegenomen.
Daarom wil niemand meer van ophouden weten.



• 6 mei 2011 •

Vakantie!

Bijna is het vakantie! Nog maar een paar lesweken te gaan...

Lege tijd is ook goed bestede tijd! Het zou een motto kunnen zijn van een serie Feldenkraislessen.
Want hoe vaak al vestigde ik jullie aandacht op de heenweg van een beweging? "Hoeveel moeite kost het je om je been op te tillen?"
En op de terugweg ervan."Kijk eens wat je op weg naar huis allemaal gewaar kunt worden..."
Ieder die meedeed dit laatste halfjaar aan mijn serie "Veranderen zonder moeite", kan het verhaaltje afmaken: "neem je ook de tijd om het rustmoment erna te ervaren?. Kun je jezelf die tijd gunnen waarin zoveel wonderlijke ervaringen, ontspanning bij voorbeeld, zich kunnen manifesteren?". Die zo waardevolle momenten voor het integreren van je ervaringen. En ook de tijd waarin je je voorbereiden kunt op een nieuwe cyclus.

Laatste les
Die lege momenten in je agenda komen er aan.
De laatste les van dit seizoen zal op maandagmiddag 6 juni zijn.
Geniet daarna van de vrijheid en, naar ik mag wensen, mooi weer.

Eerste les
De eerste les na de vakantie is op 5 september 2011.
Dan kan er hier weer lekker lui gelegen worden* en heel voorzichtig bewogen*.
* uitspraken van cursisten
Inschrijfgeld
Wil je zeker zijn van een plekje op een door jou gewenste tijd, betaal dan je inschrijfgeld van 25 euro voor het eind van dit lesjaar. Natuurlijk wordt dat verrekend met je lesgeld van september.
Lees wel de afspraken over het betalen van lesgeld eens na in hoofdstuk Reguliere groepslessen... hoe zijn de afspraken? Want: wie het eerst komt, het eerst maalt. En velen weten hoe beperkt de ruimte is. En hoeveel belangstelling er soms opeens is voor een bepaald lesmoment.
Net als voor het zo goed mogelijk behoeden van je eigen welzijn, ben je ook hier zelf verantwoordelijk voor het hebben van een plekje volgend seizoen. Ik ben daar strikt eerlijk in en Vol = Vol.

Wil je nog iets weten of melden, zoek contact.
En voel je welkom.
Veel plezier allemaal!



• 14 maart 2011 •
Unicum
Een unicum: er zijn een paar plaatsen vrij op woensdagavond.
Er gaat nu al iemand langdurig met vakantie, groot gelijk! Ze komt in september op woensdagavond weer terug.
Er is iemand langdurig geblesseerd, heel vervelend voor haar! Ze komt in ieder geval na de vakantie op woensdagavond weer terug.
En er is iemand die liever overdag wilde lessen en nu haar kans schoon zag te wisselen van lestijd.

Dat betekent dat ik voor één persoon ook na de vakantie op deze gewilde tijd een plekje heb. Kom dan nu vast meedoen.

Als je belangstelling hebt om tot het eind van deze cursus in te stromen om eens ietsje langer te ervaren of dit werk 'belangrijk' voor je zal worden; zoek dan contact met me.
Een proefles kost je € 9,--






• 1 maart 2011 •
Succesverhaal
Het is toch zo'n prachtig nieuws: er gaat opnieuw een vervolg op de Prettiger Paardrij-cursus van start.
De vijfde serie van 8 lessen begint op 21 maart. Dat is maandagavond, 20:00 uur.
Weer lessen waar ook de paarden blij van gaan kijken. Als ik tenminste de verhalen van de dames mag geloven. En dat doe ik, omdat ik zie wat die dames leren. Zie hoe ze beter met hun eigen mogelijkheden (en on-mogelijkheden) omgaan. Zie hoeveel plezier dat leren oplevert voor hen. En voor mij. Nog steeds is iedere les een feestje.


Funi (vlammetje) van Jos
en Vina (vriendin) van Marjolein
foto: Marjolein



• 23 februari 2011 •
Attentie: geen les

Geen lessen op maandagmiddag en –avond 7 maart
en ook niet op woensdagochtend en –avond 23 maart



• 10 februari 2011 •
Oproep
Er is iemand die heel graag aan de slag wil om haar ongemakken aan te pakken. Ze vraagt: zijn er nog meer gegadigden voor de Bekken en Bekkenbodem-cursus?
Meld je dan; we kunnen elk moment starten.
lestijd op dinsdagmorgen of vrijdagavond. Prijs €120,--
dit weekend benader ik anderen van de belangstellenden-lijst.



• 10 februari 2011 •
Lestijden
Ha allemaal,
ook als je er niet direct mee te maken hebt, is het goed je te realiseren dat je les inhalen niet meer op dinsdagmiddag, maar in de toekomst op maandagmiddag kan plaatshebben. zet dat maar ergens 'in the brains'.
het is duidelijk: veel mensen blij met door hen gewenste verandering van de dinsdagmiddag-lestijd naar maandagmiddag. 15:00 u. komen/ 15:15 start. op ma 21/2 is het de eerste keer dus.
let wel: vg week alles nog op di/mi als vanouds 13:00 u. start.
lieve groet, iR



• 6 februari 2011 •
Voorjaar?
Vanmorgen zag ik in de tuin de eerste crocussen.
En wanneer ik buiten de deur opeens zo duidelijk ervaar dat 'de lente in aantocht is', realiseer ik me hoe lang we in winterslaap gegaan zijn met ons allen.
Dat de hartjes op het 31-december-jurkje bij het laatst verschenen bericht, overal vervangen zijn door die op de Valentijns-prullaria en dat vanaf nu alles wel heel erg aan het veranderen gaat.

Groepslessen
En ja, we zijn al volop bezig met de ATM-groepslessen met het thema "Veranderen zonder moeite." De laatste weken op zoek naar onze heupgewrichten, naar minder doen en toch meer gemak ervaren.
Wij zijn zelf de persoon die het moet doen. Of misschien nog wel vaker de persoon die iets niet moet doen. Die kan leren iets na te laten. Als je dat eenmaal ontdekt hebt, ben je weer een stapje verder op weg naar 'verandering.' Heb je weer iets geleerd. En besef je dat er nog veel meer te leren valt. Zonder moeite.
Het blijft fascinerend in een kleine, veilige, groep te zoeken naar het nog niet zo bekende. Want wie weet nu wel hoe ie beweegt? En wat ie beweegt? We staan daar toch eigenlijk nooit bij stil...

De bestaande groepen zijn eigenlijk zo goed als vol. Nieuwe gegadigden, maar nog niet genoeg voor een les- moment overdag, hebben zich al gemeld. Wil je wel eens ervaren? Zoek contact.

Prettiger Paardrijden
De Prettiger Paardrijden-cursus is wederom vervolgd. De cursisten van het eerste uur kunnen er maar geen genoeg van krijgen. Er worden verbanden gelegd tussen wat we hier doen en uitvinden en wat dat met hun paard te maken heeft. Ze merken hoe hun plezier in het rijden duidelijk toeneemt. Want..., je gaat dat rijden anders, handiger doen. Inderdaad. Je leert hier wat.
Een Feldenkrais-practitioner is dan ook geen therapeut, maar een docent. En dat maakt een wezenlijk verschil.

Dat ze reclame voor me maken en vooral voor de methode Feldenkrais, doet me groot genoegen.
Paard en mens profiteren van hoe een leerling het vorige week zo mooi aan de orde stelde. Ze zei: "ik ontmoet o.a. bij mij op stal mensen die een vermogen uitgeven aan van alles dat het paard nodig heeft. Materiaal, voer, dierenarts. Alles wat ie nodig zou hebben, wordt aangeschaft.
En dan komen ze aanrijden, parkeren de auto, springen meteen op het dier. En dan 'rijdt ie niet zoals verwacht'. Terwijl er toch zo goed voor 'm wordt gezorgd. Wat een teleurstelling. Hoe komt dat nu? Meestal is het paard dan 'de gebeten hond'."
En ze voegde er aan toe: "Hoe moeilijk blijkt het de mens te overtuigen van zijn of haar eigen verantwoordelijkheid voor dat samenspel van ruiter en paard." Dan is er opeens geen gelegenheid; dan zijn we toch al zo druk..!
foto: Marjolein
Je paard loopt "opeens" beter
Wanneer jij de tijd vrijmaakt actie te ondernemen om dat eigen stukje te willen onderzoeken, kon je wel eens verbluffend snel ontdekken wat er in jouw bewegen kan veranderen. Zodat je paard opeens 'beter loopt.'
Gelukkig wordt er binnen de groep paardenliefhebbers door verschillende instructeurs en opleidingen, steeds meer bekendheid gegeven aan het idee dat jij als berijder/ster een cruciale rol speelt in het geheel. Wordt door hen de waarde van onze methode gezien, gebruikt en verbreid. Veel van de grote namen werden ooit ook gecertificeerd docent Feldenkrais.

De lessen van Wendy Murdoch, ook Feldenkrais-gecertificeerd en vanuit deze achtergrond werkend, die nu in den lande lessen geeft waarvan ik uit de eerste hand de verhalen heb mogen horen, worden op waarde geschat. Ze schreef een mooi boek, waarin ik de principes van de methode van 'The old man', Moshe, herken. En ik geef leerlingen graag mijn extra ondersteuning.
Waarom? Omdat ze mij voordoen hoe het paard het hoofd had, toen ie niet lekker in zijn vel zat. En dat zag er heel zielig en ongemakkelijk uit. Dat verdient ie niet, lijkt me. Dat kan anders. Als jij anders wordt.
En omdat deze lessen iedere keer weer een bijzondere lesmoment in mijn week vormen.
Wees welkom.




• 31 december 2010 •

Recht uit mijn hart wens ik jullie allen:

Geluk en gezondheid in 2011
en wegen die de komende weken niet al te glad zullen zijn.
Wees weer welkom binnenkort.

Lees voorafgaand aan de lessen van volgende week deze spreuk maar eens;
wellicht komt de boodschap je bekend voor...

Het is vaak wat we al weten,
dat ons verhindert te leren
Claude Bernhard






• 16 december 2010 •
Thema van 2011: Veranderen zonder moeite

Ben je standvastig?
Neem je een duidelijk standpunt in?
Enne.... weet je hoe je op je benen staat?

Ben je een evenwichtig mens?
Rotsvast in je zekerheden?
Maarre... kan een flexibel evenwicht soms ook?

Koester je hardnekkig je gewoontes en je zekerheden?
Neem je steeds halsstarrig dezelfde bekende weg?
Ik laat je ernaar kijken. Ook letterlijk.

Hoe veranderlijk kunnen je hersens nog worden?
Alles wat je kunt denken, kun je (leren) doen. Toch?
Geef dat proces een kans. Stukje bij beetje, zonder dwang, zonder moeite.

En wat betekent het voor je wanneer je anders met je lichaam omgaat?
Hoe anders kun je gaan bewegen als je ongemerkt iets leert?
Wees nieuwsgierig en probeer het uit.

Hoe anders kun je als mens nog worden?
Geef jezelf de gelegenheid het uit te proberen. Wees kritisch en open. Je zou wel eens versteld kunnen staan van wat er met je gebeurt als je deze lessen een kans geeft. En jezelf.
Met dit thema: Veranderen zonder moeite, gaan we weer een halfjaar Feldenkraislessen in.
Er is meer dan genoeg om ons mee bezig te houden. Via het vergroten van lichaamsbewustzijn ontdekken hoe je niet alleen prettiger kunt lopen of zitten b.v., maar vooral hoe handiger bewegen leidt tot een prettiger door het leven gaan.
Zoals de man van een van de dames die hier al een aantal weken privé-sessies boekt, opmerkte: 'Je zit zo vrolijk en opgewekt aan de ontbijttafel tegenwoordig'...
Kijk, dat doet deze methode. En jij. En ik. In samenwerking en onder onze eigen verantwoordelijkheid.

Daarom breng ik jullie graag een beroemde uitspraak van Moshe Feldenkrais in herinnering:

It's not a flexible body, where this method is about.
It is about flexible brains.
To restore someones human dignity.

Zoek contact, vraag info.













• 15 december 2010 •
Een paar dagen Rust
De lessen voor dit jaar zijn klaar; we nemen even een paar dagen 'rust'. Doen andere dingen. Of gewoon bijna niks. Dat is ook wel even prettig.
Ik wens jullie allemaal
heel plezierige feestdagen.
Alleen of met anderen.
Met vrede in jezelf.
En wie de laatste week meedeed met de les, herinnert zich ongetwijfeld het wonderbaarlijke gevoel van ootmoed en extase. Hoe verinnerlijkt je kunt zijn in een gewone ATM-les. Hoe gevoel en gevoelens zich vertalen naar je lichaam en haar mogelijkheden. En hoe toegenomen lichaamsbewustzijn weer iets doet met jou als mens.

Feldenkrais is een wonderlijke methode... Een methode die werkt

Prettiger Paardrijden — start 3 januari
Op 3 januari 2011 begint er al weer een avond van de Prettiger Paardrij-club. De derde serie lessen, opnieuw een vervolg-op-verzoek, gaat van start.
Inmiddels zijn alle plekjes vergeven.
Maar... je mag altijd contact zoeken; er komt een wachtlijst.
Zie ook hoofdstuk Prettiger Paardrijden

Reguliere lessen — start 4 en 5 januari
De reguliere lessen starten op 4 en 5 januari 2011




• 23 november 2010 •
Prettiger Paardrijden
De tweede vervolgcursus kwam vorige week ten einde. Omdat er door een aantal cursisten wederom een vervolg gewenst wordt, laat ik jullie weten dat het gaat gebeuren.
Meteen in januari 2011 start er weer een serie van 8 lessen. Iedereen kan er aan meedoen; de lessen staan op zichzelf en ervaring met de vorige cursussen is niet nodig. In ieder geval is er nog één plaatsje te vergeven; misschien twee.
De lessen starten op maandagavond 3 januari 2011 om 19:45 uur. Het kostenplaatje bedraagt wederom €120,-- voor 8 lessen van vijf kwartier.

Heb je daar zin in, laat het me weten.

Meedoen?
Wil je wel meedoen, maar niet op maandagavond, en zou je inmiddels wel kans zien er overdag te zijn, dan zoeken we een ander lesmoment daarvoor uit.
Hoe weinig vloerruimte hier helaas beschikbaar is, weten jullie allemaal.
Dat heeft het voordeel dat de groep klein moet blijven; het nadeel dat het opeens 'vol' loopt, zodat je achter het net kunt vissen.
Kijk wat je wilt en zoek dan eventueel op korte termijn contact met me.
En hou de site in de gaten; er komt gaandeweg wel meer info over hoever de organisatie van de januari-cursussen vordert.

Bekken en Bekkenbodem
Ook deze groep heeft al veel ervaren, relaties uitgevonden en andere mogelijkheden ontdekt. Dat er 'n verrassende samenhang is tussen bewegingen van je handen, je ogen, je adem, je bekkenbewegingen en je kringspieren, wordt steeds meer duidelijk.
Tegen Kerstmis is het klaar. Dat betekent dat er in het nieuwe jaar nog meer van dit soort lessen kunnen worden gegeven. Op vrijdagavond.
Heb je belangstelling? Zoek contact.

"Reguliere" Feldenkraislessen
Ook dat kan in principe op vrijdagavond gaan gebeuren. In het nieuwe jaar is dat mogelijk waarvoor belangstelling is.
Dus wil je instromen bij de gewone groepslessen, laat ook dat me weten a.j.b.
Dan wordt wel duidelijk wat we gaan doen in januari.




• 21 september 2010 •
Hoera,
de cursus Bekken en Bekkenbodem gaat van start.
De eerste les daarvan is op vrijdagavond 1 oktober om 19:45 u.
Er kan nog één cursist zich aanmelden.
Voor meer info: zie het desbetreffende hoofdstuk

Inmiddels is
Prettiger Paardrijden, het vervolg begonnen.
Er is nog wel een klein plekje te vergeven voor wie nog zou willen instromen.
Dat is mogelijk ook als je de eerste serie niet meegedaan hebt.
Wees dan snel en zoek contact.
Zie hoofdstuk Prettiger Paardrijden

De Reguliere Groepslessen zijn ook gestart en we hebben inmiddels een paar mooie lessen achter de rug, letterlijk.
Hoeveel spanning je in je body blijkt te hebben en hoe het voelt als je die loslaat, blijkt een interessante belevenis.
Leren gewaarworden gaat spelenderwijs, ook nu weer.
En loont de (kleine) moeite.




• 30 augustus 2010 •
Dag allemaal,
Wat kan een zomer heerlijk lang duren, vind je niet? Vooral nu het dit jaar een periode van drie maanden was. Al die weken geen Beste beweging die je kunt maken.
Is het jullie bevallen, die vrijheid? Heb je ook het geluk gehad van je vakantie te kunnen genieten? Ik hoor graag de verhalen.
Je begrijpt dus dat ik erg genoten heb en nu langzamerhand ook weer klaar ben voor het geven van een aantal mooie lessen Feldenkrais.

dinsdaggroep
Zoals iedereen wellicht (nog) weet, starten we pas in week 36.
Dat is voor de dinsdagles op 7 september om 12:45 u. komen/13.00 uur beginnen.
Er is nu nog plaats voor wie nog geen plek kon reserveren.
Weet je inmiddels dat je toch nog mee kunt/wilt doen; wees dan snel met me dat te melden.
Per mail of per telefoon. Dank.

woensdaggroep
De woensdagmorgengroep begint op 8 september om 11 uur.
Op woensdagavond 8 sept. om 20:15 u. kun je binnenlopen. Stipt half negen begint de les.

vrijdag
Of er op vrijdagavond nog een les gegeven wordt, hangt af van of er deelnemers zijn.
Het kan ook een thema/cursusavond worden...

Was je deelnemer van de vrijdaggroep en heb je toch weer oren naar lessen op die avond, laat me dat dan in de komende dagen alsjeblieft even weten. Maar ook wanneer je niet langer mee wilt doen. Dan heb ik daarover tenminste zekerheid en kan de planning aanpassen. Dank je.

... en verder...?
Wel, de deelnemers aan de eerste cursus Prettiger Paardrijden hebben om meer lessen gevraagd.
Dus start op maandag 13 september (om 19:45 u. komen/20:00 u. beginnen) een nieuwe serie van acht lessen.
Ik heb nog voor hooguit twee mensen plaats om in te stromen. Dus wanneer je weet dat iemand hiervoor belangstelling zou hebben, laat hem/haar dat dan weten alsjeblieft. De prijs is 120 euro. Meer info: hoofdstuk Prettiger Paardrijden
Mogelijkerwijs komt er ook nog een groep "Prettiger Paardrijden" voor wie overdag zou willen/kunnen komen. Zoek desgewenst contact of vertel het door.

Bekken en Bekkenbodem
Het laatste 'weetje' is belangrijk voor wie me steeds maar vraagt wanneer ik weer een aantal lessen Bekken en Bekkenbodem ga geven. Wel, dat hangt ervan af hoeveel deelnemers zich melden. Wat mij betreft is er geen enkel beletsel aan de gang te gaan met deze mooie materie waarvan je zoveel profijt kunt hebben. ook als je nu nog geen problemen hebt... :-))
Bekijk maar eens het desbetreffende hoofdstukje van mijn website en lees ook het commentaar van deelnemers aan de laatste cursus, hoofdstuk Zeg het maar.
Ook hier geldt: vertel het verder... ik kan reclame maken zoveel ik wil.., maar de meeste leerlingen, ook zij die een individuele les bij me boeken, komen nog steeds hier omdat iemand anders ervan en erover heeft verteld. Dus als je een speciale cursus graag wil laten starten, kijk dan eens om je heen wie er misschien ook zou willen deelnemen.

Nou, dit is het dan.
Jullie zijn op de hoogte van wat we weer gaan doen de komende tijd.
o ja..., het thema is immers de komende maanden:

Inspannen... aanspannen... ontspannen

Hoe doe jij dat?
Wil je het verschil ontdekken?
En uitvinden hoe je prettiger kunt leren bewegen?

Wees dan weer welkom.





• 24 mei 2010 •
Prettiger Paardrijden 3
gaat op maandagavond 13 september 2010 van start.
Meer info in het desbetreffende hoofdstuk.


• 24 mei 2010 •
Cursus
Bekken en Bekkenbodem,
najaar 2010

Er zijn ook nog steeds aanvragen voor deze serie lessen,
kijk bij het desbetreffende hoofdstuk voor meer info





23 mei 2010 •
De laatste lessen
Het zit er weer op, de eerste helft van 2010. De laatste lessen worden deze week gegeven en daarna kun je tot de tweede week van september heerlijk uitrusten.

Huiswerk
Dat 'uitrusten' is meteen de opdracht voor de vakantie. Simpelweg alleen maar uitrusten en lekker niks doen. Want ik weet zeker dat je nog vaak naar iets van de lessen zult teruggaan in gedachten. Je hebt genoeg vragen opgedaan deze maanden om er nog eens over na te denken en die zullen zich vanzelf wel melden. Zeker omdat je gewaar zijn en je mogelijkheden om te observeren wat er met je gebeurt, de afgelopen maanden behoorlijk zijn uitgebreid.

Know How
Vanuit wat er tussen schouders en heupen, je romp dus, allemaal aan beweeglijkheid mogelijk is en hoe dat gaandeweg verandert omdat je letterlijk meer 'know how' hebt opgedaan, hebben we samen mooie lessen vormgegeven. Er je hele lichaam bij betrokken. Logisch, want je voeten en je handen zitten bijna aan je romp vast. Toch?
We deden van alles.
Zochten naar de heupgewrichten, ontdekten hoe ogen zachter kunnen worden, dat die borstkas geen harnas aan hoeft te hebben. En nog veel meer. En dat allemaal met zo miniem mogelijke inspanning.

Luie mensen
Feldenkraislessen zijn bedoeld voor luie mensen, zeg ik wel 's.
Dat is best wel lekker in onze maatschappij waar presteren en volhouden en over je grenzen gaan, gemeengoed werden. Waar we vaak niet eens meer in de gaten hebben hoe groot onze spanning en stress zijn en wat die met ons doen. Of nog net wel beseffen dat we daardoor te vaak hoofdpijn hebben of niet kunnen slapen. Maar niet meer weten hoe we dat patroon kunnen doorbreken.


Thema najaar 2010
Inspannen — Aanspannen — Ontspannen
Hoe doe jij dat?
Wil je het verschil ontdekken?
Voel je welkom, vraag info.
Meld je vroegtijdig aan; de plaatsruimte is beperkt. Helaas.














• 27 maart 2010
De eerste lessen van Prettiger Paardrijden 1 zijn al geweest.
Ze blijken een eye-opener te zijn. Ook waar de ervaring nog ongewoon is en
"ik begrijp hier niets van, maar ik voel me heel anders na zo'n les",
op deze wijze door een deelnemer werd verwoord.


Thema voorjaar 2010
Tussen schouders en heupen gebeurt het, je romp kan bewegen!
Hadden we ons de laatste maanden voornamelijk beziggehouden met het werken vanuit de extremiteiten, dus beginnend vanuit handen en voeten bij voorbeeld, dat wordt nu wel even heel anders.
We doen het nu net andersom. We beginnen in het midden, met de romp.
In de komende maanden gaan we vanuit die andere gedachte onze bewegingen exploreren. Er gebeurt in het gebied tussen die schouders en die heupen misschien wel veel meer dan je denkt. Of wellicht minder dan je wel zou willen.
Je zult gaandeweg de lessen ontdekken hoeveel onbenutte kansen en mogelijkheden er blijken te zijn. Uitvinden hoe veranderingen in het middendeel van jezelf ook een een ander gevoel oplevert in armen, benen en hoofd. En een prettiger bewegen.
Voel je vrij met me mee op zoek te gaan tijdens dat ene wekelijkse uurtje voor jezelf.
Durf waar je naar verlangt





• 27 oktober 2009
Wijkblad
Deze week verscheen in het wijkblad van de Hilversumse Meent, Je Meent Het, een interview met iRene.




Thema najaar 2009:
Zachte handjes, het betere voetenwerk en wat daarbij komt kijken...
En wanneer je nu dus denkt dat je schouders, de bewegingen van je armen, wat je bekken (kan) doen en nog veel meer, dan niet aan de orde komen, dan heb je het mis. Alles is met alles verbonden. Het wijst de weg vanzelf. Je gaat steeds meer ervaren. En daartoe nodig ik je uit. Voor een les in ‘leren’. Op een bijzondere manier. ‘n Heel prettig uurtje voor jezelf.
Moshe Feldenkrais verwoordde zijn achterliggende ideeën hierover als volgt:
It is not a movement I teach.
The idea is to make you aware that you can learn...

Feldenkrais is niet zweverig ‘bewustworden’, maar gaat over je bewust worden van hoe en wat je beweegt. En waar en hoe dat bewegen ànders, prettiger kan wellicht.
ik onderwijs niet hoe je een beweging moet maken.
het gaat er om dat ik je wil laten ontdekken
dat je kunt leren...


Daarna kun je altijd voor een maand
intekenen zonder enige verdere verplichting.
Vraag info; die geef ik graag. Kijk verder bij: lestijden.